Bijgewerkt: 15 de februari, de 2016

Ware liefde

Wanneer we praten over de mannen van de Bijbel praten we over de wonderen die God door ze verrichtte, hun kracht. En wanneer wij denken aan kracht denken wij gelijk aan Simson, de sterkste man ooit. Maar met Valentijnsdag net achter de rug en al dat gepraat over liefde wil ik het hebben over het grootste voorbeeld van liefde tussen man en vrouw wat ik zie in de Bijbel. En nee, het is niet Jakob, of Abraham die bij Sara bleef ondanks dat ze onvruchtbaar was… Want een onvruchtbare vrouw zijn was heel erg, er werd op je neergekeken en je werd gezien als waardeloos toentertijd, dus hoe denk je dat mensen keken naar hoeren?

Dat is iets wat tot de dag van vandaag nog steeds wordt gezien als het ergste beroep wat een vrouw kan hebben. Maar er is een man in de Bijbel die trouwde met een (ex-)hoer. Zijn naam is Salmon.

Een van de minst bekende mannen in de Bijbel, dat terwijl hij trouwde met een van de meest bekende vrouwen in de Bijbel: Rachab.

Ik vind zijn beslissing zo bijzonder, vooral omdat de wereld tegenwoordig heel losbandig is waardoor een zogenaamde “puurheid” nog belangrijker is geworden voor de maatschappij. Ik ben op internet weleens verhalen tegengekomen van mensen die vraagtekens zetten bij hun partner omdat ze erachter kwamen dat hij of zij geen maagd meer is, maar zij wel. Waar gaat het over denk ik dan.

Naast het feit dat deze mensen zichzelf zien als beter dan de ander, leggen deze mensen jammer genoeg ook veel te veel nadruk op, ten eerste, het verleden en ten tweede, het lichaam.

Salmon maakte het niet uit. Hij wist dat haar verleden dood en begraven werd met de val van Jericho (Jozua hoofdstuk 6) en dat haar lichaam maar een lichaam was. Ik zeg hiermee niet dat we maar mogen doen wat we willen met ons lichaam, maar wel dat hij veel verder en dieper kon kijken dan de anderen. Ze was misschien een hoer geweest, maar hij kon de puurheid zien van haar hart, hij kon zien wat zij gedaan had voor het volk en wie zij daardoor was voor God en dat is het belangrijkste, niet het verleden. Hij besloot om van haar te houden.

In plaats van zich tekort gedaan te voelen over het feit dat hij zou trouwen met iemand die fouten had gemaakt die hij nooit had begaan, was hij vast heel trots dat hij mocht trouwen met iemand die zijn volk zo veel had geholpen.

Ik denk niet dat het makkelijk voor hem was, dat zeker niet en hij hoefde het ook niet te doen, maar hij kon zich over haar verleden heen zetten; zijn liefde voor haar groeide omdat zijn focus juist was en daarom vind ik dit verhaal het grootste voorbeeld van liefde tussen een man en vrouw in de Bijbel, omdat hij een grotere kracht toonde dan veel andere mannen in de Bijbel.

Ook vanwege de andere mooie verhalen van liefde die dit huwelijk voortbracht. Salmon is de vader van Boaz wiens liefde voor Ruth een van de bekendste verhalen is en hij is ook een van de voorouders dan de Here Jezus. Hij die de grootste liefde ooit toonde aan het kruis.

Deixe um comentário

Login via deze sociale netwerken:

[wordpress_social_login]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *