Bijgewerkt: 12 de augustus, de 2019

Omdat dit in uw hart geweest is

“Toen zei God tegen Salomo: Omdat dit in uw hart geweest is en u geen rijkdom, bezittingen en eer gevraagd hebt, of het leven van wie u haat, of zelfs niet een lang leven gevraagd hebt, maar wijsheid en kennis voor uzelf gevraagd hebt, zodat u over Mijn volk, waarover Ik u koning gemaakt heb, zou kunnen rechtspreken, daarom is de wijsheid en de kennis aan u gegeven. Verder zal Ik u rijkdom, bezittingen en eer geven, zoveel als de koningen vóór u niet gehad hebben en zoveel als de koningen na u niet zullen hebben.” (2 Kronieken 1-11,12)

Ik heb mij altijd afgevraagd waarom Salomo vroeg om wijsheid. Ik weet niet zeker of ik erbij zou komen om daar om te vragen om eerlijk te zijn en ik denk dat dat al één van de redenen is waarom God hem zoveel meer gaf. Ten eerste vroeg Salomo om iets wat veel anderen niet zouden vragen. Dit was iets wat hij al langer wilde en niet ter plekke verzon.

Ten tweede kan ik mij wel voorstellen dat hij als kind al de waarde van wijsheid en kennis inzag. Niet alleen omdat hij de zoon van koning David was en waarschijnlijk zag hoeveel moeilijke beslissingen zijn vader moest nemen, maar vooral vanwege de consequenties die een foute beslissing teweeg kon brengen. Niet alleen voor de koning, maar vooral voor het volk. Hij wilde dus zeker weten dat zijn beslissingen de juiste waren.

Dat is trouwens nog een reden. Salomo bekommerde zich om zijn mensen, in feite, God’s mensen. Oprecht. Hij wilde God behagen door goed voor Zijn volk te zorgen Daarom zegt God ook: “Omdat dit in uw hart geweest is”. Het woordje “dit” verwijst niet naar de wijsheid op zich, maar naar hetgeen hij wilde doen met die wijsheid; God dienen. Al het andere was een beetje egoïstisch. De wijsheid om goed te kunnen regeren was dat niet.

Koning Salomo’s prioriteit was God. God behagen vond hij belangrijker dan zelf een lang en goed leven of koningschap hebben of zijn eigen reputatie of belang. Om wijsheid vragen was niet iets wat hij op dat moment bedacht of een goed idee vond om te doen. En omdat hij dat deed, heeft God hem verrast met nog veel meer dan hij om gevraagd had.

Deixe um comentário

Login via deze sociale netwerken:

[wordpress_social_login]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *