Bijgewerkt: 31 de december, de 2014

Nieuw jaar, Nieuw leven?

Het is weer eens zover. Met nog maar een paar uren tot het einde van het jaar zijn sommigen alweer begonnen met de bekende uitdrukkingen en goede voornemens zoals: “Nieuw jaar, nieuw leven.” “Dit is mijn jaar.” “Nu gaat het me wel lukken.” en “Dit jaar zal ik beginnen/stoppen met…”. Uitdrukkingen en voornemens die vaak al in de eerste drie maanden van het jaar vergeten worden.Begrijp me niet verkeerd, mijn doel is niet om men de hoop op een goed jaar te ontnemen of bekritiseren vanwege het feit dat ze hun doelen niet hebben bereikt. Integendeel, ik wil helpen door een aantal redenen te noemen waardoor het niet lukt en tips om ze wel te bereiken.

Ik ben ook vaak heel opgewonden aan een jaar begonnen en heb vaker een waslijst aan voornemens gemaakt, dit jaar ook, om aan het eind van het jaar de lijst af te gaan en te zien dat het me toch niet helemaal is gelukt.

Veel doelen wel, maar veel ook weer niet en ik ben niet de enige. Maar zoals ik vaak tegen mezelf zeg: geef niet op! Een jaar is best lang, maar gaat ook snel voorbij en als je het niet haalt omdat je jouw doel onderschat hebt, er te laat mee begonnen bent of niet geheel serieus genomen hebt is, dat best balen, maar geen ramp omdat zulke doelen meestal doelen zijn waar we vast en zeker nog een kans voor krijgen en een jaar is geen limiet. Het enige verschil is dat jouw doel bereikt wordt in een ander jaar, hopelijk het jaar dat daarop volgt. Daar ga ik in ieder geval voor.

Ook is er de populaire “Ik moet het nu hebben”-categorie.
Ken je die mensen die gedemotiveerd raken wanneer de zaken langzamer lopen dan ze willen? Ik vraag me af waarom. Ik snap dat je gefrustreerd raakt en het liefst je doel al bereikt had willen hebben, maar geduld is een schone zaak.

Geduld is voor deze doelen de sleutel. Zie een jaar als 365 stappen. Elke dag weer eentje. Beetje bij beetje kom je dichter bij je doel. Door zo te denken geef je minder snel op.

De laatste categorie is de grappigste: onhaalbare doelen. 20 kg afvallen in de eerste maand van het jaar kun je alvast uit je hoofd zetten. Bodybuilder worden en een marathon kunnen lopen na de eerste twee maanden is vergezocht. En tenzij je een riant salaris of een klein doel hebt heb je je spaardoel vast nog niet gehaald in maart. Wanneer je jouw doelen te snel wil bereiken werk je met een mentaliteit alsof je te weinig tijd hebt en ga je dingen overhaasten, waardoor het fout gaat. Je stelt jezelf teleur doordat je het doel onhaalbaar hebt gemaakt.

Verdelen is het sleutelwoord. Zoals ik al zei, 365 stappen, elke dag eentje. Verdeel je doelen over je (hele) jaar. Hierdoor raak je niet verdeeld tussen doelen en pak je dingen rustiger aan. Ook zou de tweede helft van het jaar best saai zijn als alle doelen binnen het eerste half jaar bereikt worden toch?

Dit was mijn advies naar jullie toe, hopelijk denken jullie hieraan wanneer de doelen worden opgesteld of aangepast. Ik begin hierdoor mijn jaar dit keer wat minder optimistisch, maar met meer zekerheid van slagen.

Laten we ervoor gaan in 2015!

Deixe um comentário

Login via deze sociale netwerken:

[wordpress_social_login]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *