Bijgewerkt: 18 de juli, de 2019

Groeipijn

Toen ik een kindje was wilde ik graag groot zijn, maar toen ik groot was wilde ik weer een kind zijn.

Toen ik op de basisschool zat wilde ik graag naar de brugklas, maar toen ik eenmaal in de brugklas zat wilde ik weer terug naar groep 8.

Toen ik in mijn laatste jaar zat van de middelbare school wilde ik graag naar het HBO, maar toen ik op het HBO zat verlangde ik weer naar de middelbare school…

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het onderwerp waar ik het namelijk over wil hebben zijn de “groeipijnen”. Iedereen die de groeispurt heeft gehad weet dat je soms krampen kunt krijgen of pijn in je gewrichten en deze zijn normaal. Het betekent dat je naar een nieuwe fase gaat, dat je gezond aan het groeien bent. Als je dit niet meemaakt, blijf je klein en dan is er pas echt iets mis.

Helaas willen sommigen, niet fysiek maar qua volwassenheid, klein blijven. Ze willen zich niet aanpassen aan nieuwe omgevingen en uitgedaagd worden door het leven. Want door deze uitdagingen groeien we en bij groei hoort helaas groeipijn. Maar zodra dit gebeurt willen sommigen terug naar veiligheid, naar hun comfort zone waar alles oud en vertrouwd is. In andere woorden: wat ze gewend zijn, want dat is lekker makkelijk.

Groeipijn betekent dat je vooruitgaat en dat je van een kind naar een zelfstandig persoon gaat. Dat je je eigen zaken op orde leert hebben en voor jezelf kan zorgen. We zijn nooit uitgeleerd, dus we mogen niet in onze comfort zone blijven.

Ga de uitdaging aan, groei. Want aan het einde van de dag hebben we spijt van alle kansen die we hebben laten gaan, maar als we kiezen om te groeien kunnen we zelfs tevreden terugkijken naar de keren dat we hebben gefaald omdat we weten dat we ons best hebben gedaan en de lessen eruit hebben geleerd. Lessen die pijnlijk waren, maar ons wel deden groeien.

Deixe um comentário

Login via deze sociale netwerken:

[wordpress_social_login]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *