Bijgewerkt: 27 de mei, de 2019

de jvo en de vasten van daniël

Wij jongeren zitten vol met vragen, en al stellen we ze soms niet, we vragen het ons nog steeds af, zeker betreffende ons geloof. We horen veel dingen in de kerk, maar wat betekenen ze? Er zijn soms artikelen en boeken die ze beantwoorden, maar net als met de radio zitten die soms niet op onze frequentie. Het geluid hapert waardoor we niet alles meekrijgen of soms zelfs helemaal stoppen met luisteren. Het doel van deze artikelen is om al jullie vragen over het geloof te beantwoorden, maar dan op een manier die alle jongeren kunnen begrijpen.

Vraag: Wat is de Vasten van Daniël?

Vandaag hebben we het over een van de moeilijkste, maar tegelijkertijd ook de meest inspirerende en mooie momenten in de kerk: de Vasten van Daniël. 21 dagen lang geen muziek, films of nieuws dat niets te maken heeft met God. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat zeker en de eerste paar dagen zijn loodzwaar, maar weinig dingen zijn mooier dan zo’n grote toewijding aan God in een tijd wanneer zovelen bezig zijn met andere dingen.

De Vasten is, zoals ik heb gezegd, niet een vasten van eten en drinken, maar van informatie. 21 dagen lang filter je als het ware alles wat niets te maken heeft met God uit je dagelijkse leven. Al is het onmogelijk om helemaal niets mee te krijgen, dien je wel je uiterste best te doen om het te beperken. Dat betekent dus ook dat je helaas bepaalde mensen en plaatsen moet vermijden als je het goed wil doen. Ga ze aub ook niet zeggen waar je mee bezig bent want dan zullen ze je bestempelen als gek, geloof me, ik praat uit ervaring.

Gek? Misschien wel. Als mezelf toewijden aan God, om meer zoals Hem te worden en meer van Hem ontvangen gek is, dan ben ik niet ver verwijderd van een inrichting. Als ik zeg dat ik van God hou, dan mag niets te “gek” zijn om te doen voor Hem, ook niet de Vasten.

Maar doen we het voor God dan? Waarom doen we het überhaupt en waar komt het vandaan? Om deze vraag te beantwoorden gaan we naar het Bijbelboek van Daniël. De gelijknamige profeet wijdde zich toen 21 dagen lang toe aan God door 3 maal per dag te bidden om een antwoord van God en op de 21e dag verscheen hem een Engel. In hetzelfde geloof doen wij dus de Vasten, maar dan om de Heilige Geest te ontvangen, geestelijk vernieuwd te worden of om dichterbij God te komen. Iedereen heeft een ander doel.

De Vasten mag trouwens niet verward worden met een andere vasten die Daniël deed. Hij vastte namelijk ook een tijd van vlees en at alleen maar groente, maar dat was voor een ander doel.

Wil God dat ik vast? Ja, maar net als met alle andere dingen die God voor ons wil, is het niet verplicht. Je bent geen slechte Christen als je niet meedoet, maar net als met zoveel dingen die goed zijn voor ons geloof, waarom niet? Waarom niet meedoen om sterker te worden in het geloof? Niet meedoen staat natuurlijk niet gelijk aan zwakker worden, maar is het feit dat je niet zwakker wordt als je niet meedoet echt een reden om niet mee te doen?

Veel mensen die naar een sportschool gaan zullen nooit een bodybuilder worden, een marathon lopen of kampioen gewichtheffen worden, maar ze doen het met een ander doel. De een doet het om af te vallen, voor een platte buik, een ander om zich lekker in z’n vel te voelen en weer een ander simpelweg voor de lol. Maar wat ze ook doen, het is vele malen beter dan thuiszitten en chips eten op de bank. Wat op zich niet slecht is, maar als jij wil zorgen voor jouw gezondheid is de bank niet echt de perfecte plek om te zijn.

Daarom is niet meedoen aan de Vasten niet echt het beste wat je kunt doen als jij wil zorgen voor jouw geestelijk leven.

En we doen het enigszins ook voor God. Als wij meer als Hem worden, kunnen we Zijn Werk beter uitvoeren en dat is de missie van elke Christen op aarde.

Het is moeilijk, maar het lijkt allemaal veel erger dan het in feite is. Ik heb meegedaan aan meerdere keren Vasten van Daniël en ik leef nog. Het nieuws is allemaal in te halen en de liedjes die je niet kunt luisteren bestaan na de Vasten echt nog wel hoor.

Plus, wij van de JvO doen er alles aan om je bezig te houden in deze periode. We hebben playlists met Christelijke liedjes die echt niet onderdoen voor de wereldse artiesten en er zijn tientallen Christelijke films en series die net zo goed zijn als wat je al gewend bent. Deze zijn een zeer goede vervanger.

Over vervangen gesproken. Het doel van de Vasten is om tijd vrij te maken voor God om in Hem te investeren. Als we alles maar gaan vervangen zijn we in feite bezig met hetzelfde, maar dan Christelijker. Dat is dus niet de bedoeling.

Verder is er eigenlijk niet zoveel uitleg nodig. Voor specifieke vragen zou ik de pastoor of iemand die ervaring heeft met de Vasten om advies vragen, maar hopelijk zijn de meeste van je vragen nu al beantwoord.

Deixe um comentário

Login via deze sociale netwerken:

[wordpress_social_login]

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *